надобѣ

надобѣ
НАДОБѢ (86) нар. В роли сказ.
1.Нужно, необходимо, надо:

ѡже тѧжа родить в ыноѥ зѥмли. в рускыхъ городѣхъ. то ѹ тѣхъ овоѥ же тѧже. прашати. искати. новугороду не надобе. Гр 1189–1199 (новг.); Товаръ. иж то потоплъ. брати ѹ мьсто своѥю дрѹжиною. из воды на берего. Аже надобѣ. ѥмѹ болше помъчи тотъ наимѹи. Гр 1229, сп. А (смол.); а вживаючи того дворища. не надобѣ. ни воина ни ѧловицѣ платити... далъ ѥсмь ѥму. волно. и слободно. Гр после 1349 (ю.р.); а ѹ томь перемирьи кто кому криво ѹчинить. надобѣ сѧ ѹпоминати стареѣишему. Гр 1350 (1, ю.р.); и дѣтемъ. своимъ воленъ панъ ганько продати. воленъ ѿдати... продалъ ѥмѹ доброволно не надобѣ ѹступати на то никому. А кто на то ѹстанеть тотъ заплатить гривну зо лота вины Гр 1368 (ю.р.); и да творѧть куплю. ˫ако же имъ надобѣ. ЛЛ 1377, 12 (945); то же ЛИ ок. 1425, 12 об. (907); и ѿходѧщеи || Руси ѿсюда въсимають [в др. сп. взимають] ѿ насъ. еже надобѣ брашно на путь. Там же, 12–12 об. (945); а помагати ми королю бес хитрости. где коли ему надобѣ. Гр 1386 (4, смол.); Аже будеть ва(м) надобѣ помочь на кого на ворога вашего. Гр 1393 (1, ю.-р.); кнѧжю пшеницю имамъ лежащю. ѡбаче нынѧ не надобѣ ѥсть кнѧзю. (οὐ ζητεῖται) ПНЧ XIV, 150а; а мукѣ колко надобь ГрБ № 363, XIV/XV; ˫ако купити ѥму велитъ iс(с)ъ что надобѣ на празникъ. СбТ XIV/XV, 134; а по семь не надобѣ въстѹпатисѧ ни дѣтемъ моимъ ни внѹчатомъ. УВлад сп. сер. XIV, 628в; а ѹже есмь с ними прошелъ Гору аже ти будемъ в борзѣ надоби. [в др. сп. надобѣ] а посли противу к намъ ать мы борже поидемъ... тако ѹгадавъше ѿрѧдиша. ѡпѧть ко Мьстиславу тако рекуче. се ѹже мы идемъ на су(д) Б҃жии. а вы намъ с҃ну всегда надоби. [в др. сп. надобѣ] ЛИ ок. 1425, 157 (1151); на томъ на все(м) нужа бы(с) Дюргеви цѣловати хр(с)тъ. Вѧчьславъ же Изѧславъ рекоста Дюргеви Ст҃ославъ же ти Ѡлговичь не надоби. [в др. сп. надобѣ]. Там же, 160 (1151).

2. С отриц. Не имеет отношения, некасается:

или немѣчьскыи гость иметь сѧ бити межю собою мѣчи в рѹси... кнѧзю то не надобе... ать правѧтьсѧ сами по своемѹ сѹдѹ. Гр 1229, сп. D (смол.); а ѿ смолѣньска чистыи пѹть до ригы. а не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Гр ок. 1239 (смол.); ѡже кто гостить в корѣлѹ. или нѣмци или гтѧне. а что сѧ ѹчинитъ. а то новѹгородѹ тѧжѧ не надобе. Гр 1262–1263 (новг.); а что былъ ѿ˫алъ бра(т) твои алеѯандръ. пожне. а то ти кн҃же не надобѣ. Гр 1264–1265 (1, твер.); а пожне кн҃же что твоѥ. и твоихъ мѹжь. пошло. то твоѥ. и твоихъ мѹжь. а что былъ ѿ˫алъ братъ твои александръ. пожне. то ти не надобе. Гр 1270 (новг.); а мт҃рнѧ часть дѣтемъ не надобѣ. нъ комѹ м҃ти дасть. томѹ же взѧти. РПр сп. 1280, 622б; и рощетъ. ѹчинила. промежи себе. а болѣ не надобѣ ˫акыму. тѣшѧта. нi тѣшѧтѣ ˫акымъ. Гр до 1299 (псков.); пльсковици... ѹбо˫авшесѧ то(г). възѧша миръ съ рижаны. новгородъ выложивъше. а рекѹче то вы а то новгородьци. а намъ не надобе. ЛН ХIII–XIV, 104 об. (1228); ненадобѣ имъ никотора˫а дань, ни ямъ ни подвода, ни тамга Гр 1361–1365 (твер.); А хто буде(т) мои(х) казначѣевъ. или хто буде(т) мои(х) дь˫аковъ прибыто(к) мои от мене вѣда(л)... тѣ всѣ не надобѣ моеи кнѧгинѣ Гр 1389 (2, моск.); А наиду собѣ. муромь. или торусу. или ина˫а мѣста. тотъ ти проторъ не надобѣ. Гр 1390 (1, моск.); сице ли сѧ самъ ѹпьѥть. да самъ ѿвѣщаѥть. а вамъ не надобѣ грѣхъ ѥго. СбУв XIV, 71 об.; то же ЗЦ к. XIV, 3в.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "надобѣ" в других словарях:

  • НАДОБ — старший священник у персов. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910 …   Словарь иностранных слов русского языка

  • надоб — сущ., кол во синонимов: 1 • священник (65) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 …   Словарь синонимов

  • надобіддя — іменник середнього роду діал …   Орфографічний словник української мови

  • надобігти — іжу/, іжи/ш, док., зах. Надбігти …   Український тлумачний словник

  • надобіддя — я, с., діал. Час перед обідом, передобідній час …   Український тлумачний словник

  • мыто — МЫТ|О (35), А с. 1.Подать: и придохомъ на мѣсто идеже мыто ѥмлють. (τελώνιον) ПНЧ 1296, 22; како дерзаѥте ѿ мнихъ просити мыта. Там же; тако же и ты. многи хотѧ имѣти дании. и бога(т)ство и мыто по земл(и) же и по морю приносѧ||щее. (τέλῃ) ЖВИ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • болии — (болии1300) сравн. степ. 1.Больший по величине: и тако нали˫аша кандила вьсѩ. и избысѩ ѥго больша˫а часть. ЖФП XII, 53в; твоѥ чрѣво бѣ всѣхъ болѥ. СбТр XII/XIII, 15; аще и наводненьемь. или проданьемь. или проль˫аньемь рѣкы больши буде(т) нива.… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • дати — ДА|ТИ (>3000), МЬ, СТЬ гл. 1. Дать (давать) в руки, вручить: <ѹзьр>ѣ нища нага и печѩльна. и съвлъкъ сѩ дасть <ѥмѹ> одеждю свою. Изб 1076, 269; повелѣ нали˫ати вина юже ношаше викию и дати ѥмѹ. ЖФП XII, 51б; съньмъ прьстень съ рѹкы …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • боронити — БОРОН|ИТИ (23), Ю, ИТЬ гл. 1.Препятствовать, запрещать: аще ли игоуменоу годитьсѩ прѣдъставити и ѣсти. того не боронимъ. УСт XII/XIII, 211; аще которыи немчичь хочеть ити съ своимь товаромь в ынъ городъ. кнѩзю не боронити ни смолнѩномъ. Гр 1229,… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • вощьць — ВОЩЬЦ|Ь (2*), А с. Вид пошлины на торговлю воском: a ѡ(т) смолѣньска чистыи поуть до ригы. а не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Гр ок. 1239 (смол.); а моимъ смолнѩномъ въ ризѣ и на гътьскомь бѣрѣзѣ не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Там же …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»